Vaikka työnhaun tapojen kirjo on monipuolistunut digitaalisen aikakauden myötä, perinteiset työnhaun asiakirjat, kuten CV ja hakemusteksti, pitävät edelleen pintansa ja ovat ratkaisevassa roolissa ensivaikutelman luojina työnantajan suuntaan. Työnhaun asiakirjojen luomisessa voidaan sanoa, että hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty. Pohjatyön merkitystä ei siis voida liikaa korostaa. Tässä moduulissa paneudutaan perusteellisesti työnhakuasiakirjojen laatimisen kaikkiin eri vaiheisiin pohjatyöstä viimeistelyyn. Moduulista löydät vinkkilistoja ja täytettäviä tehtäväpohjia omien työnhakuasiakirjojesi tekemisen ja sanoituksen kohdentamisen tueksi. Voit käydä systemaattisesti läpi koko moduulin kohta kohdalta tai valita itseäsi eniten kiinnostavat teemat tarjolla olevista materiaaleista. Moduulin lopusta löydät myös aiheeseen liittyvät webinaaritallenteet sekä linkkejä ja vinkkejä syventävään lisämateriaaliin.
Sanonnan mukaan CV ja hakemus osoittavat pätevyyden, haastattelu taas sopivuuden. Huolellisesti laadituilla ja haettavaan paikkaan räätälöidyillä työnhaun asiakirjoilla varmistat sen, että erottaudut positiivisesti hakijamassasta ja saat kutsun työhaastatteluun osoittamaan sopivuutesi.
TAUSTATYÖ – SE KAIKKEIN OLENNAISIN VAIHE!
Työnhaun asiakirjojen laatimisessa taustatyön tekeminen on kaikkein tärkein ja usein aikaavievinkin vaihe. Siihen kuitenkin kannattaa erityisesti panostaa, sillä se auttaa sinua ymmärtämään organisaatiota, sen arvoja, kulttuuria ja tarpeita sekä tehtävän vaatimuksia. Kaikki tämä tieto auttaa sinua räätälöimään CV:si ja hakemuksesi vastaamaan organisaation ja tehtävän erityispiirteitä. Taustatyön tekeminen auttaa myös varmistamaan, että sinulla on oikea käsitys tehtävästä ja organisaatiosta, jolloin pystyt paremmin perustelemaan, mitä lisäarvoa voit tehtävään ja organisaatioon mukanasi tuoda. Taustatyön tekeminen on jo valmistautumista myös tulevaan työhaastatteluun.
Kaiken kaikkiaan taustatyön tekeminen auttaa sinua erottumaan muista hakijoista sekä osoittamaan sitoutumisesi ja kiinnostuksesi kyseistä työpaikkaa kohtaan. Alla oleva tehtävä auttaa sinua hankkimaan kaiken tarpeellisen tiedon haettavasta organisaatiosta ja tehtävästä ennen CV:n, hakemuksen tai video-CV:n tekemistä.
CV ELI ANSIOLUETTELO
Rekrytoija useimmiten ensin silmäilee CV:n ja nopealla silmäilyllä poimii sieltä ydinosaamisen ja kokemuksen. Tämä hetki usein ratkaisee sen, miten paljon hän jatkossa käyttää aikaa asiakirjojen tarkempaan tutkailuun. Vakuuttavassa CV:ssä on siis oltava heti näkyvillä haettavan tehtävän kannalta relevantti osaaminen ja kokemus. Toimiva CV kokoaa selkeään ja ytimekkääseen muotoon perustietosi, ydinosaamisesi, historiasi ja aikaansaannoksesi. Hyvä CV herättää rekrytoijan kiinnostuksen ja vakuuttaa hänet myös sinun kiinnostuksestasi kyseistä tehtävää ja organisaatiota kohtaan – räätälöi ja kohdista ansioluettelosi yksityiskohdat siis aina haettavan paikan mukaan! Perinteisen CV:n lisäksi voit tuoda samoja asioita esiin esimerkisi videon tai käyntikortin muodossa. Käyntikorttimuotoinen mini-CV on LinkedInissä verkostoitumisen lisäksi näppärä väline jättää muistijälki ja jotain kättä pidempää erilaisissa kohtaamisissa esim. messuilla ja muissa verkostoitumistilaisuuksissa. Alla olevien bannerien kautta löydät tarkempia vinkkejä vakuuttavan CV:n laatimiseen sekä runsaasti erilaisia esimerkkejä korkeakoulutetun työnhakijan CV:stä, joita kannattaa käyttää insipiraation ja ideoiden lähteenä oman CV:n hiomisessa entistä ehommaksi.
Esimerkiksi Canvassa ja Microsoft Wordissä on valmiita pohjia, joiden avulla saat ansioluettelostasi visuaalisesti edustavan. Sähköisesti lähetettäessä CV kannattaa aina muuttaa ensin pdf-muotoon, jotta vastaanottaja saa sen varmasti avattua ja se aukeaa asettelultaan oikein. Muista myös nimetä tiedosto järkevästi esim. etunimi_sukunimi_CV_päivämäärä. Ennen lähetystä CV on hyvä luetuttaa jollakin tuttavallasi tai vaikkapa entisellä kollegallasi.
Video-CV on varma tapa erottautua ja jäädä mieleen. Ihminen on utelias laji ja sitä kannattaa käyttää hyödyksi. Kuvittelepa itsesi rekrytoijan rooliin: vastaanotat kymmenittäin tekstimuotoisia ansioluetteloita ja hakemuksia, ja sitten vastaanottimeesi kilahtaakin linkki videomuotoiseen esittäytymiseen. Malttaisitko jättää katsomatta? Videolla pystyt tuomaan esiin perinteisiin asiakirjoihin verrattuna huomattavasti enemmän persoonallisuuttasi, ilmaisuasi, asennettasi ja heittäytymiskykyäsi. LinkedInissä julkaistut videohakemukset saavat paljon näkyvyyttä ja johtavat usein työtarjouksiin, joten sen julkaisemista kannattaa harkita oman työnhaun tehostamiseksi. Alta löydät vinkit video-CV:n suunnitteluun ja tekemiseen.
Vinkkivideoita verkossa:
- Vinkit video-CV:n tekoon (Monster.fi)
- Vinkit videohakemuksen tekemiseen (Duunitori)
- How to make an effective video CV (Leading 200)
Muutama esimerkki video-CV:istä:
- Hankekoordinaattori / Urasampo
- Esimerkki video-CV:stä / Saranen Consulting
- Tekniikan kandidaatti / Teekkarin työkirja
- Diplomityöntekijä / Teekkarin työkirja
- MBA Marketing Fresher / HireFox Inc
TYÖHAKEMUS
Työhakemus on CV:n aisapari, joka kohdennetaan vielä vahvemmin haettavaan tehtävään ja organisaatioon. Työhakemuksessa tuot esiin motivaatiosi ja pätevyytesi kyseiseen tehtävään: miksi olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta, mitä osaamista ja kokemusta sinulla on ja miksi olet sopiva valinta tehtävään? Hakemuksen pitäminen napakkana, ytimekkäänä ja selkeänä on taitolaji, sillä usein tekisi mieli sanoa ja kirjoittaa kaikki mahdollinen. Tiivistämisen ja relevantissa sisällössä pysymisen taitoa siis tarvitaan hakemusta kirjoitettaessa. Pyri tuomaan esiin ne asiat, jotka tekevät sinusta parhaan mahdollisen valinnan kyseiseen työpaikkaan. Ohjeita ja työkaluja toimivaan ja haastatteluun johtavaan työhakemukseen löydät alta.
TEKOÄLYLTÄ APUA TYÖNHAKUASIAKIRJOIHIN
Hyödynnä tekoälyä taustatyön tekemisessä ennen hakemuksen kirjoittamista. Pyydä sitä hankkimaan kaikki olennainen tieto työnantajasta ja analysoimaan työpaikkailmoitus, jotta osaat hakemuksessasi korostaa relevantteja asioita. Anna tekoälyn analysoida ansioluettelosi ja hakemuksi ja pyydä siltä niihin parannusehdotuksia. Tekoäly voi auttaa sinua varmistamaan, että sanomasi vastaa työpaikkailmoituksen vaatimuksia. Syötä tekoälylle työpaikkailmoitus ja tiedot taustastasi, ja pyydä tekoäly kirjoittamaan esimerkkihakemus. Tämä voi helpottaa sinua pääsemään alkuun hakemustekstin kanssa.
Voit hyödyntää tekoälyä myös osaamissanoituksessasi. Kuvaile sille taustasi ja kerro, mitä kaikkea olet tehnyt. Tekoäly voi auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea osaamista ja taitoja sinulle on tehtävissä kattunut, ja näistä tehtävän kannalta relevantteja voit poimia työnhaun dokumentteihisi. Muistathan kuitenkin, ettet luovuta tehtävää kokonaan tekoälylle. Käytä sitä vain ideointisi tukena ja säilytä oma persoonallinen ilmaisutapasi. Tarkista tekoälyn tuottama tieto, äläkä koskaan anna sille henkilötietojasi tai mitään salassa pidettävää tietoa.
Webinaaritallenteet
Alta löydät webinaaritallenteita työnhaun asiakirjoista.
Syventävää verkkomateriaalia:
- Onko tämä CV rakenne sinulle juuri sopivin (iSearch, verkkoartikkeli)
- Kompastuskivet CV:n kirjoittamisessa ja vinkkejä CV:n hiomiseen (Riitta Ylilehto, LinkedIn-artikkeli)
- Hyvä työhakemus (Duunitori, verkkoartikkeli)
- Suosittelijat – vinkit työnhakijalle (Manpower, verkkoartikkeli)
- Tarjoatko työhakemuksessa tuotteen vai ratkaisun (Jari Saarenpää, LinkedIn-artikkeli)
- Kylmät soitot työnhaussa (Kari Jääskeläinen, LinkedIn-artikkeli)
- Informaatiohaastattelu (Mansikkapaikka, verkkoartikkeli)
- Informaatiohaastattelu – Try it! (Susan Calonius, LinkedIn-artikkeli)
- There are four kind of job applicants and only one get the job (Russ Finkelstein, LinkedIn-artikkeli)
< MATERIAALIPANKIN ALOITUSSIVULLE
< AKAVALAISET-OSION ALOITUSSIVULLE