Tiedonkeruuhaastattelu – Verraton keino verkostojen kasvattamiseen ja piilotyöpaikkojen etsimiseen

Useimmat ihmiset nauttivat siitä, kun pääsevät kertomaan työstään. Varsinkin silloin, kun kuulija osoittaa aitoa kiinnostusta ja on valmis rauhassa kuuntelemaan. Tästä asetelmasta proaktiivisen työnhakijan kannattaa ottaa kaikki irti! Ja tilanteesta hyötyvät vieläpä molemmat osapuolet. Työnhakija saa arvokasta tietoa toimialasta, työnantajista ja piilotyöpaikoista sekä vahvistaa yhteyksiä, jotka saattavat olla ratkaiseviakin urakehityksen kannalta. Erilaisten uratarinoiden kuuleminen myös inspiroi ja antaa uusia ideoita urasuunnitteluun ja työnhakuun.

Haastateltavalle tiedon jakaminen ja kokemusten kertominen on puolestaan keino reflektoida omaa työtä ja nähdä se mahdollisesti uudessa valossa. Monet ammattilaiset myös haluavat jakaa kokemuksia ja antaa neuvoja, sillä he ymmärtävät, miten arvokasta ohjaus voi työnhakijalle ja erityisesti uran alkuvaiheessa olevalle tai alanvaihtajalle olla. Aito kiinnostus sekä näkemysten ja kokemusten tarkkaavainen kuuntelu luovat positiivisen tunteen, joka johtaa avoimuuteen ja halukkuuteen auttaa työnhakijaa eteenpäin.

Tiedonkeruuhaastattelun eli informaatiohaastattelun tavoite on ensisijaisesti hankkia tietoa ja laajentaa verkostoja, ei siis varsinaisesti hakea työtä, vaikka joskus haastattelu saattaakin johtaa suoraan tai myöhemmin rekrytointiprosessiin. Tiedonkeruuhaastattelu tarjoaa oivan mahdollisuuden päästä kurkistamaan mielenkiintoisiin tehtäviin ja yrityksiin sekä saada arvokasta tietoa toimialasta ja vihjeitä piilotyöpaikoista kyseisessä yrityksessä tai muissa haastateltavan verkostoissa. Yksi informaatiohaastattelun hyöty urasuunnittelussa on myös se, että se voi auttaa hahmottamaan omia osaamisen kehittämisen kohteita, kun käsitys alan osaamistarpeista ja vaatimuksista lisääntyy. Erityisesti alanvaihtajalle tiedonkeruuhaastattelut antavat arvokasta sisäpiiritietoa toimialasta, sen kulttuurista ja esimerkiksi alan ammattikielestä, joita muuten kuin keskustelemalla alan ihmisten kanssa voi olla hankalaa hahmottaa ja omaksua.

Verkostojen merkitystä työnhaussa ja uralla ei missään nimessä voida väheksyä. Muilla ihmisillä ja usein myös sattumilla on suuri merkitys urapolun käännekohdissa ja valinnanpaikoissa. Utelias ja tutkiva mieli auttaa näkemään mahdollisuuksia ja raollaan olevia ovia. Ja nuo mahdollisuudet ja sattumat ovat ihmisten välisissä suhteissa eli verkostoissa. Jokainen kohtaaminen ja uusi kontakti voi avata näköpiiriin vilauksen raollaan olevasta ovesta ja mahdollisuuden jopa tuikata jalkansa tuohon rakoon. Lopulta työmarkkinoilla avain oveen on usein henkilökohtainen kontakti tai suositus, ja tiedonkeruuhaastattelu on yksi mainio keino hankkia juuri niitä. Proaktiivisella toiminnallasi osoitat samalla myös aitoa kiinnostusta ja motivaatiota alaa, organisaatiota tai tehtävää kohtaan, mikä on tutkimusten valossa yksi merkittävin rekrytointipäätöksen peruste.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että tiedonkeruuhaastattelut ovat erinomainen tapa saada sisäpiirin tietoa toimialasta ja potentiaalisista työpaikoista. Ne auttavat työnhakijaa erottumaan muista ja rakentamaan suhteita, jotka voivat olla ratkaisevia uran kannalta. Proaktiivinen lähestymistapa työnhakuun ja piilotyöpaikkojen etsintään vaatii rohkeutta ja aktiivisuutta, mutta se voi johtaa merkittäviin mahdollisuuksiin ja urakehitykseen. Aktiivinen verkostoituminen auttaa pysymään ajan tasalla alan trendeistä ja kehityksestä, mikä parantaa kilpailukykyä muuttuvilla työmarkkinoilla. Verkostoitumisen tärkeyttä ei siis voidakaan liikaa korostaa: se on avain menestykseen sekä työnhaussa että uralla.

Mistä liikkeelle?

Ensimmäinen askel tiedonkeruuhaastattelun järjestämisessä on tunnistaa henkilöt, jotka työskentelevät kiinnostavissa tehtävissä tai organisaatioissa. Voit aloittaa jostakin tutusta tai tutun tutusta, mutta ylivertainen työkalu sopivien henkilöiden löytämiseen on tietenkin maailman suurin osaajatietokanta LinkedIn, jossa voit muutamalla oikein valitulla hakusanalla löytää haastateltavia helposti ja nopeasti. LinkedInissä näiden ihmisten kontaktoiminen on myös vaivatonta. Kohteliaassa yhteydenotossa on hyvä kertoa, että haastattelun tavoitteena on oppia haastateltavan uratarinasta ja toimialasta.

Jotta osaat haastattelussa kysyä hyödyllisiä ja tarkentavia kysymyksiä, kannattaa sovittuun juttutuokioon valmistautua huolellisesti. Tutustu haastateltavan henkilön taustaan sekä yritykseen mahdollisimman hyvin etukäteen kaiken sen tiedon avulla, jota onnistut kaivamaan esiin. Suunnittele haastattelulle myös runko ja listaa valmiiksi kysymykset, joita haluat esittää mielenkiintoisessa yrityksessä ja tehtävässä työskentelevälle työntekijälle. Osuvat kysymykset auttavat sinua saamaan syvällistä tietoa yrityksestä, toimialasta ja uramahdollisuuksista. Voit ottaa vinkkiä ja poimia alla olevista yleisistä esimerkkikysymyksistä sinulle sopivimmat ja täydentää listaa omilla ala- ja tehtäväkohtaisilla kysymyksilläsi.

ESIMERKKIKYSYMYKSIÄ TIEDONKERUUHAASTATTELUUN

Tehtävästä ja roolista

  • Mitkä ovat keskeisimmät työtehtäväsi ja vastuualueesi?
  • Voisitko kuvailla tyypillisen työpäiväsi?
  • Mitkä ovat työsi kohokohtia ja mistä nautit työssäsi eniten?
  • Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita olet kohdannut työssäsi?
  • Mitkä ovat työsi ikävämmät puolet tai mitä haluaisit työssäsi muuttaa?
  • Millaisia taitoja, osaamista ja ominaisuuksia tehtävässä menestyminen edellyttää?

Urapolusta ja -kehityksestä

  • Tähänastinen urapolkusi: Miten ja millaisten vaiheiden kautta päädyit alalle ja tähän tehtävään? (opinnot, työkokemus jne.)
  • Miten tulit rekrytoiduksi tähän tehtävään ja organisaatioon?
  • Miten olet kehittänyt osaamistasi työssäsi?
  • Millaisia tulevaisuuden urasuunnitelmia sinulla ja mitä mahdollisuuksia näet tässä organisaatiossa tulevaisuudessa?

Yrityksestä ja sen kulttuurista

  • Miten kuvailisit yrityksen toimintakulttuuria?
  • Mitkä ovat mielestäsi yrityksen vahvuudet ja kehittämiskohteet?
  • Miten yrityksessä tuetaan ammatillista kehittymistä?
  • Millainen työilmapiiri on?
  • Työn käytänteet, työaika, etätyömahdollisuudet, palkkaus, edut jne.?
  • Onko jotain, mitä olisit itse toivonut tietäväsi ennen kuin aloitit tässä organisaatiossa?

Toimialasta ja trendeistä

  • Mitkä ovat merkittävimmät trendit ja muutokset alallasi tällä hetkellä?
  • Miten uskot toimialasi kehittyvän seuraavan viiden vuoden aikana?
  • Mihin näet organisaationne kehittyvän ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

Piilotyöpaikoista ja rekrytoinnista

  • Millaista osaamista roolissasi ja organisaatiossa tarvitaan eniten nyt ja tulevaisuudessa?
  • Onko organisaatiossa tulossa rekrytointitarpeita tai tällä hetkellä paikkoja, jotka eivät ole avoimessa haussa?
  • Voitko kertoa organisaationne rekrytointiprosessista ja mitä se sisältää?
  • Millaista kokemusta ja ominaisuuksia odotatte hakijoilta?

Neuvot

  • Mitä neuvoja antaisit henkilölle, joka on kiinnostunut aloittamaan uran tällä alalla tai tässä organisaatiossa?
  • Mitä neuvoja sinä antaisit minulle uratavoitteideni saavuttamiseksi?
  • Tiedätkö muita henkilöitä tai organisaatioita, jotka voisivat olla avuksi uratavoitteideni saavuttamisessa?
  • Tuleeko mieleesi jokin toinen organisaatio, joka voisi hyötyä osaamisestani?

Vaikka tiedonkeruuhaastattelun tarkoitus ei olekaan ensisijaisesti oman osaamisen esiin tuominen ja markkinointi, vaan nimensä mukaisesti tiedonhankinta, haastattelutilanne kuitenkin yleensä on vastavuoroinen ja vapaamuotoinen. Haastattelu antaa myös haastattelijalle mahdollisuuden kertoa omasta taustasta, osaamisesta, uratavoitteista ja kiinnostuksen kohteista. Oman osaamiseen ja uratavoitteiden kertomiseen valmistautuessasi voit hyödyntää esimerkiksi hissipuhetta.

Lopuksi on tietenkin tärkeää muistaa kiittää haastateltavaa. Ja kuten verkostoitumisen logiikkaan kuuluu, voit myös vastavuoroisesti kysyä, voisitko itse olla jotenkin avuksi haastateltavalle hänen urallaan ja sen kehityksessä. Yhteydenpitoa ei tarvitse tähän lopettaa, vaan uusista verkostoista kannattaa pitää huolta jatkossakin. Yhteydenpidon jatkaminen vaikkapa LinkedInissä on helppoa ja luontevaa, joten viimeistään tässä vaiheessa kannattaa painaa Connect-painiketta.


< MATERIAALIPANKIN ALOITUSSIVULLE
< AKAVALAISET-OSION ALOITUSSIVULLE