LinkedIn

LinkedIn (www.linkedin.com) on ammatilliseen verkostoitumiseen suunniteltu verkkopalvelu, jota käyttävät miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Palveluun luotavaan profiiliin voidaan koota kattavasti kaikki omaan osaamiseen ja intresseihin liittyvä, työ- ja koulutushistoria ja muut meriitit, joista koostuu ikään kuin monimediainen kattava CV muiden palvelun käyttäjien saataville. LinkedIn on siis sekä sosiaalinen media että laaja osaajatietokanta, jota yhä useammat rekrytoijat ja headhunterit käyttävät työssään. Työnhakijalle LinkedIn on siis loistava kanava proaktiiviseen työnhakuunpiilotyömahdollisuuksien kartoittamiseen, verkostoitumiseen, ammatilliseen kehittymiseen sekä oman asiantuntijabrändin luomiseen ja vahvistamiseen.

Työnhakijana LinkedInissä

1. Pidä huoli, että sinut löydetään. Jos rekrytoija etsii alasi osaajaa LinkedInin hakutoiminnolla, hän todennäköisimmin käyttää fraasia ”looking for” sekä englanninkielisiä spesifiin osaamiseen liittyviä hakusanoja. Pidä siis huoli, että profiilistasi löytyvät kaikki ne avainsanat, joilla haluaisit tulla löydetyksi. Sisällön lisäksi profiilisi löydettävyyteen vaikuttaa merkittävästi verkostosi koko. Verkostoidu siis rohkeasti kaikkien ammatillisesti kiinnostavien ihmisten kanssa, riippumatta siitä, oletteko koskaan tavanneet tosielämässä. Jokainen uusi ihminen verkostoissasi sekä lisää mahdollisuuksiasi löytää unelmiesi piilotyöpaikka että samalla saada uusia näkökulmia ko. henkilön tuottamien ja jakamien sisältöjen muodossa.

2. Kun olet tullut löydetyksi, on luonnollisesti tärkeää, että profiilisi klikataan auki hakutulosten joukosta. Tässä olennaista on se, että nimesi alla näkyvä otsikko kertoo mahdollisimman selkeästi ja kiinnostavasti sinusta. Työssä ollessa tässä lukee usein titteli ja työpaikka, mutta hakiessasi töitä tai luodessasi omaa persoonallisempaa brändiä kannattaa miettiä tarkkaan, mikä on se vetovoimatekijä, johon arvelet rekrytoijan tai uuden tuttavuuden kohdallasi parhaiten tarttuvan. Myös asiallinen tuore kasvokuva sekä persoonaasi sopiva taustakuva ovat asioita, jotka näkyvät profiilistasi jo ennen sen aukiklikkaamista ja vaikuttavat osaltaan siihen, millaisena näyttäydyt.

3. Kun kahden aiemman kohdan myötä rekrytoija, uusi yhteistyökumppani tai kuka tahansa on päätynyt sinun profiiliisi, haluat varmasti heidän näkevän nopeasti ammatillisesti parhaat puolesi. Käytä siis aikaa hyvän profiilin tekemiseen. Tärkeää on panostaa profiilin alun About-osioon, jossa voit kuvata itseäsi, osaamistasi ja ammatillisia intressejäsi vapaamuotoisesti, ranskalaisin viivoin tai avainsanalistoina. Tässä kohtaa voit käyttää kielenä niin suomea kuin englantiakin, ja halutessasi elävöittää tekstiä vaikka emojeilla. Yleensä about-osio luetaan ensin, mutta sen jälkeen tuleviin työhistoria-, koulutus, ym. osioihin on myös syytä täyttää tiedot kattavasti ja osaamisen esiin tuovasti. Hyvän LinkedIn-profiilin luomiseen löydät hyviä vinkkejä webinaaritallenteistamme.

4. Hyödynnä LinkedInin sosiaaliset mahdollisuudet luomalla aktiivisesti henkilöbrändiäsi, keskustelemalla, kommentoimalla, jakamalla mielenkiintoisia uutisia, tutustumalla uusiin ihmisiin, oppimalla uutta ja avartamalla ammatillisia näkökulmiasi. LinkedIn on pullollaan erilaisia ryhmiä liityttäväksi, huippuasiantuntijoita ja organisaatioita seurattavaksi sekä monen alan ammattilaisia omiin verkostoihisi liitettäväksi.

5. Hae työpaikkoja sekä LinkedInin Jobs-osion työpaikkailmoituksiin vastaamalla, kiinnostavien organisaatioiden ihmisten päivityksistä löytyviä vinkkejä seuraamalla ja ottamalla itse aktiivisesti viestein yhteyttä ihmisiin. Voit virittää käyttöösi LinkedInissä myös hakuvahteja, jotka ilmoittavat automaattisesti uusista, sinua mahdollisesti kiinnostavista työmahdollisuuksista. Vaikka hakisit työtä ihan muuta kautta kuin LinkedInissä, on silti hyödyksi, jos olet verkostoitunut LinkedInissä ko. organisaation ihmisten kanssa, tullut ehkä sitä kautta tutuksi ja saanut sisäpiirin tietoa organisaation toimintakulttuurista tai ajankohtaisista asioista. Lisäksi linkki LinkedIn-profiiliisi esim. CV:ssä antaa hyvän mahdollisuuden löytää sinusta täydentävää tietoa yhdellä klikkauksella.

Olennaisimman tiedon LinkedInin tehokasta käyttöä varten löydät helposti someguru Tom Laineen maksuttomasta LinkedIn-megaoppaasta tai alta löytyvistä webinaaritallenteista. Voit myös hyödyntää tätä LinkedIn-muistilistaa tai Seuraa ja verkostoidu -työpaperia.

Webinaaritallenteita

 

< MATERIAALIPANKIN ALOITUSSIVULLE
< AKAVALAISET-OSION ALOITUSSIVULLE